נגיף הקורנה פגע קשות בחלק ממדינות אירופה, וגרם לתמותה רבה בקרב שכבות האוכלוסייה השונות. ההתמודדות עם בלימת הנגיף בפורטוגל, נחשבת לאחת ההצלחות הגדולות בקרב מדינות אירופה ויש שהגדילו וציינו שההתנהלות המדינית בתקופת המשבר הייתה ועודנה מעוררת הערצה.
איך הכל התחיל?
הקורנה הגיעה לפורטוגל מאיטליה, שהיוותה את אחד ממוקדי ההתפרצות הקשים של הנגיף ביבשת אירופה, בידי גבר בן 60 שחזר מצפון איטליה והתגלה כחולה. מהר מאוד התגלה מקרה נוסף של גבר בן 33 שהגיע מספרד, בה התגלו גם כן, מקרי קורונה מאומתים באותה התקופה.
כבר ב-2 למרץ, עם התגלות מקרה ההדבקה הראשון במדינה, הכריזה ממשלת פורטוגל על הרחבת אמצעי המיון לשבים מאיטליה, בדומה לאמצעי הזהירות שהטילה המדינה על מטיילים ששבו מסין.
לא לוקחים סיכונים
סוגרים את הגבולות
בפורטוגל הוחלט מהרגע הראשון שלא לוקחים סיכונים מיותרים וכבר ב-11 למרץ, 9 ימים בלבד לאחר שהתגלה מקרה ההדבקה הראשון מאיטליה, הודיעה ממשלת פורטוגל על השעיית הטיסות לאיטליה וממנה למשך 14 יום. ארבעה ימים מאוחר יותר ב-15 למרץ, הגיעה ממשלת פורטוגל להסכמות עם ממשלת ספרד על הגבלת התיירות בין שתי המדינות, על מנת לרסן את התפרצות הנגיף. ב-20 למרץ כבר הודיע משרד הבריאות הפורטוגלי שכל מי שנכנס למדינה יחויב בבידוד של 14 יום, ללא יוצאי דופן. ובמהלך חג הפסחא נסגרו נמלי התעופה במדינה, על מנת להקטין את הסיכוי למקרי הדבקה חדשים.
מצמצמים מגע
בניגוד למדינות רבות שלקח להם זמן לאמץ את מדיניות הסגר, בפורטוגל החלו לפעול בדרך זו במהרה, על מנת לצמצם את מקרי ההדבקה. ב-13 במרץ, 11 ימים בלבד לאחר שהתגלה מקרה ההדבקה הראשון במדינה, נסגרו בתי הספר והמוסדות להשכלה גבוהה במדינה עד ה-9 באפריל. בהמשך, ב-15 במרץ הוגבלו ההתכנסויות ל-100 איש בלבד.
מתכנסים בבתים
ב-18 במרץ, קצת יותר משבועיים לאחר שהתגלה מקרה ההדבקה הראשון במדינה, הוכרז במדינה מצב חירום לאומי בעקבות התפשטות נגיף הקורונה. כבר באותו היום הוגבלה התנועה ברחבי המדינה ונסגרו בתי עסק רבים, למעט עסקים שהוגדרו חיוניים למשק וכללו סופרמרקטים, חנויות פארם, תחנות דלק ומאפיות.
לא מתמהמהים
מספרים נמוכים
אומנם מדינות רבות ביבשת אירופה וברחבי העולם נקטו בצעדים דומים, אך בניגוד אליהן, בפורטוגל הוחלט מהרגע הראשון לא לחכות עם הצעדים וההגבלות ולכן היא הצליחה לבלום בצורה כל כך יעילה את התפשטות הנגיף.
מתוך אוכלוסייה של כ-10 מיליון איש, עד היום התגלו במדינה 53,981 מקרי קורנה מאומתים, המהווים כחצי אחוז מהאוכלוסייה. לעומת זאת בספרד שכנתה, מתוך אוכלוסייה של כ-47 מיליון איש, התגלו עד היום 358,843 מקרי קורנה מאומתים, המהווים כמעט אחוז אחד מהאוכלוסייה.
הכנה מוקדמת
גם מבחינת הכנת המערכת להתמודדות עם הנגיף, יכלו מדינות רבות ללמוד מפורטוגל כיצד לנהל את המשבר. עם התגלות מקרי ההדבקה הראשונים במדינה, שירותי הבריאות החלו להיערך ביסודיות והוקמו מחלקות טיפול נמרץ נוספות לצורך התמודדות עם מספר החולים הגבוה שצפוי להגיע. להתנהלות הזו הייתה השפעה גם על התמותה במדינה. עד היום מתו בפורטוגל 1,775 בני אדם המהווים כ-3 אחוזים מקרב החולים המאומתים, לעומת ספרד השכנה בה מתו עד היום 28,617 בני אדם המהווים כ-7 אחוזים מקרב החולים המאומתים.
ממשלת פורטוגל והעם הפורטוגלי הוכיחו שגם בזמן משבר בריאות עולמי, ניתן להתמודד ברמה הלאומית על מנת לצמצם נזקים ולהשפיע כמה שפחות על מצב התחלואה במדינה. בשנים האחרונות עולה בהדרגה קרנה של המדינה, דבר שמוביל אזרחים רבים לשאוף ולקבל אזרחות פורטוגלית.
אולי יעניין אתכם
פורטוגל כנגד כל הסיכויים: צפי לשגשוג אחרי הקורונה
פורטוגל מככבת בתחזיות: היום שאחרי הקורונה מנבא צמיחה כלכלית והמשך מגמה חיובית של משיכת תיירים ומשקיעים. כנסו לקרוא על המדינה שניצחה את הקורונה!
קרא עודמקריסה לצמיחה: המהפך הכלכלי של פורטוגל
לאחר שעמדה על סף פשיטת רגל, מדיניות כלכלית עיקשת ועקבית הובילה לפריחה בפורטוגל, לזינוק בתיירות, בנדל"ן וברמת החיים.
קרא עוד